Sessies

Dennis Wentink
Sessie
Do 16 Jun
15:30 - 16:30

1.1 Langer vers met milde conservering (met randvoorwaarden voor koeling)

Met milde conservering kunnen verse eigenschappen van levensmiddelen langer behouden blijven. De houdbaarheid van vers vruchtensap gaat bijvoorbeeld van één naar vier weken. Belangrijke milde conserveringstechnologieën zijn hoge druk en elektrische velden. Die zorgen over het algemeen voor een beter resultaat dan de huidige standaardtechnologie verhitting.

In deze sessie krijgt u een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van milde conservering (zowel wetenschappelijk als gericht op toepassingen) en hoe u daar in uw eigen business op in kunt spelen. Implementatie van deze nieuwe technologieën stelt ook randvoorwaarden aan temperatuurbeheersing en koeling in de hele keten. Ook deze randvoorwaarden komen aan de orde.

ir. Ariette Matser

Onderzoeker bij Wageningen UR Food & Biobased Research. Ze is gespecialiseerd in levensmiddelen en welke biologische en fysische processen zich daarin afspelen.

Sessie
Do 16 Jun
15:30 - 16:30

1.2 Veranderingen in versketen en koeling

Joost Snels, specialist in ketens van versproducten, zal ingaan op de versketen en hoe die verandert door ontwikkelingen in de afzet die door Rutte zijn geschetst. Wat betekent dat voor de koeling in de keten?

De toename van online-verkoop aan consumenten en de verbreding en verdieping van het assortiment zijn ontwikkelingen in de verkoop van versproducten die voor de koudeketen de nodige gevolgen zullen hebben. Een belangrijke uitdaging daarbij is om de verschillende schakels goed op elkaar aan te kunnen laten sluiten. “Dat vraagt om goede informatie-uitwisseling. Daarmee kun je bijvoorbeeld kosten besparen als je weet dat koeling in de volgende schakel goed op orde is. Een behandeling met geforceerde koeling kun je dan bijvoorbeeld uitsparen omdat dit niet meer nodig is”, zegt Snels.

Het conditioneren van versproducten bij online-verkoop wordt volgens Snels een belangrijke uitdaging voor de komende jaren. Een andere belangrijke uitdaging is om het grotere sortiment, met veel kant-en-klaar gesneden producten, in de keten optimaal te bewaren. “Dat is lastig omdat de optimale bewaartemperatuur van producten verschilt.” In het ruimere assortiment zitten ook steeds meer exoten uit tropische en subtropische gebieden. Snels: “Wat daarbij komt kijken is producten die lang onderweg zijn in het juiste rijpheidsstadium aan consumenten te kunnen verkopen.”

drs. ing. Joost Snels

Onderzoeker bij de afdeling Fresh Food and Chains van Wageningen UR

Sessie
Do 16 Jun
15:30 - 16:30

1.3 Verpakking van de toekomst: alleen mogelijk met optimale koeling

Speciale verpakkingen, waar Thoden Van Velzen onderzoek naar doet, houden producten als vlees, kaas, vis en gesneden groente langer vers. In deze sessie bespreekt hij het onderzoek en komen de randvoorwaarden, waar goede koeling de belangrijkste voorwaarde van is, aan de orde. Vaak functioneren beschermende verpakkingen weinig of nauwelijks als er niet goed wordt gekoeld. In sommige gevallen is de verpakking dan zelfs een nadeel. Dat maakt goede koeling essentieel om het voordeel van de duurdere beschermende verpakkingen te verwezenlijken. De eisen die aan de koudeketen worden gesteld worden daarmee groter. Het uitvallen van koelsystemen of een pallet die te lang zonder koeling in een verdeelcentrum staat kunnen funest zijn.

dr. Ulphard Thoden van Velzen

Thoden van Velzen is onderzoeker bij Wageningen UR Food & Biobased Research. Zijn specialisatie is verpakking van levensmiddelen.

Sessie
Do 16 Jun
15:30 - 16:30 [VOLGEBOEKT]

1.4 Van Trend naar Koeltechniek

Na 2 topsprekers op het podium, met elkaar aan de slag. Onder leiding van een professionele workshopleider gaat u met de ingenieurs van Sparkling Projects de trends vertalen naar uw eigen onderneming. Waar zitten de kansen op korte en of lange termijn, welke rol speelt koeltechniek daarin? Installateur, levensmiddelenproducent of visser, voor iedereen zijn er kansen. Wat is er nodig aan koeltechniek om maximale kwaliteit te leveren, de kansen te benutten en de koudeketen te verduurzamen. Workshopdeelnemers krijgen na afloop het verslag toegestuurd en zetten op dit congres een concrete stap. We komen in beweging.

Gerben Koeslag BSc

Na diverse jaren bij Aviko te hebben gewerkt is Gerben partner geworden bij Sparkling Projects. Expertiseveld is hygiënisch ontwerp, optimalisatie van processen en implementatie van productielijnen. Gerben heeft veel ervaring met werking in buitenland. Zo heeft hij o.a. in China een productiefabriek ge-engineerd en geïmplementeerd tot stabiele productielijn. Gerben is vooruitstrevend en meedenkend, hij zoekt bij elke vraag eerst naar de kern.

ir. Hans van der Stoel

Hans is een meester in het doorrekenen. Of het nu de opbouw van een ijsvloer is, of de luchtcirculatie in een koelcel; elk proces is met formules te vatten. Door de principes te doorgronden, kunnen nieuwe koelconcepten ontwikkeld worden. Aan 15 jaar werkervaring bij TNO is als eigen ondernemer nu 10 jaar toegevoegd. Ondernemer en wetenschapper, een waardevolle combinatie.

ir. Steven Lobregt

Steven Lobregt krijgt koeltechniek op een hoger niveau. Hij ontwikkelde bij TNO de CO2 koeltechniek, heeft honderden koeltechnische subsidies verkregen, geeft koeltechnisch advies en is nu de drijvende kracht achter BREEAM koel- vrieshuizen. De komende jaren komen er nieuwe logistieke concepten, de uitdaging is om daar met koeltechnische innovaties sturing aan te geven.

Mark van den Houten

Mark van den Houten van Obruni neemt ons mee in het realiseren van veranderingen. Bij veranderen gaat het om mens en organisatie. Gemotiveerde mensen met hart voor hun vak en voor de zaak, maken het verschil. Wil je dat, Mark reikt je het gereedschap aan.

Sessie
Do 16 Jun
16:50 - 17:50 [VOLGEBOEKT]

2.1 Technische ontwikkelingen in de koudeketen van vers

Wentink neemt u mee in de ontwikkelingen in de koude techniek in de versketen. Deze ontwikkelingen moeten het antwoord zijn op veranderingen in de afzetmarkt en de keten. Deze ontwikkelingen vormen ook het antwoord op de uitdagingen om de koudeketen te optimaliseren, om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen en om het energiegebruik te verlagen.

Dennis Wentink

Dennis Wentink

Adviseur en directeur/eigenaar van Adviesburo Verhoef. Adviesburo Verhoef richt zich nationaal en internationaal op koel- en vrieshuizen en logistieke centrums van AGF, vlees, vis, bakkerijen en bloemen.

Sessie
Do 16 Jun
16:50 - 17:50

2.2 Volledige ketentracering

Tegenwoordig stellen zowel consumenten als afnemers steeds strengere eisen aan de voedselveiligheid. Een bekend voorbeeld hiervan is de herkomst van de grondstoffen, waarbij Rundvlees al jarenlang voorop loopt. Steeds belangrijker wordt het registreren van de productieomstandigheden waaronder het product is geproduceerd. Denk hierbij aan de proceswaarden van het verduurzamen, verpakken en opslag.

Erik van Erk

Senior consultant RBK Group

Sessie
Do 16 Jun
16:50 - 17:50

2.3 In de praktijk: bloemen uit Kenia

Bloemen gaan van kwekerijen in Kenia en Ethiopië naar eindpunten in Europa, Canada of Japan.
De bulk van dit transport gaat met luchtvracht, maar zeevracht is in opkomst, waarbij bloemen 30 dagen onderweg zijn. Van der Hulst zal uitleggen hoe dat mogelijk is. Maar hij gaat vooral in op de praktijk en wat nodig is om een lang vaasleven van bloemen te kunnen garanderen. Wat blijkt is dat bedrijven in Afrika hun zaakjes tegenwoordig goed op orde hebben, maar dat de aandacht voor de koude keten bij Nederlandse handelaren nog wel eens te wensen overlaat. Neem een kijk in de interessante keuken van de vers-keten van bloemen.

Pieter van der Hulst

Quality Expert bij Flowerwatch, een bedrijf dat zich richt op de koudeketen van bloemen. Het bedrijf heeft vestigingen in Nederland, Kenia en straks ook in Japan.

Sessie
Do 16 Jun
16:50 - 17:50

2.4 Logistiek van een food-webshop

Vers voedsel -zoals AGF, vlees, vis en zuivel- verzenden/bezorgen vraagt om innovatieve oplossingen: want hoe krijg je een diepvriesbiefstuk, een pak melk en een krop sla zodanig bij de consument thuis, dat die biefstuk nog steeds -12 is, de melk +4 en de sla niet verlept maar nog steeds knapperend vers? Mag die appel naast die banaan, in dezelfde doos? Diepvries, gekoeld - wanneer verzend je, wanneer bezorg je? Hoe kan dat allemaal kosteneffectief?

Martin Bongers

Martin Bongers heeft alle gedaanten van de e-commerce meegemaakt: Minitel, viditel, videotex, EDI, internet. Werkte o.a. voor een participatiemaatschappij en voor De Telegraaf. Runt momenteel een e-fulfilment bedrijf: www.icebergwebshophands.nl. Met Iceberg ontzorgt hij webshopondernemers, vooral in het segment (verse) food. In de praktijk betekent dat: inkopen (o.a. bij de boer), warehousen, inpakken en verzenden/bezorgen. Kortom, logistieke regie voeren.

Sessie
Do 16 Jun
16:50 - 17:50

2.5 Rondleiding lab Wageningen UR

Food & Biobased Research werkt aan nieuwe innovaties voor voedselverwerking en bewaring. Pilotapparatuur hiervoor staat opgesteld in de foodhal. Voorbeelden hiervan zijn een geautomatiseerde verpakkingslijn, hoge druk apparatuur voor conservering van levensmiddelen en de shearcell voor het maken van nieuwe vleesvervangers op basis van plantaardige grondstoffen. Met deze apparatuur is het mogelijk om de effecten van deze processen op de kwaliteit en houdbaarheid van levensmiddelen te onderzoeken. Enkele voorbeelden hiervan zullen tijdens de rondleiding getoond worden.

Kom met korting

Kom met korting naar het congres.
U ontvangt € 100 korting. Geldig voor:

 • lezers van het magazine RCC K&L
 • lezers Distrifood, Foodmagazine, Bakkerswereld, Vleesmagazine
 • leden KNVvK, STEK, Verac, Nekovri
 • relaties van Wageningen UR

U betaalt geen € 249 maar slechts € 149 voor deze dag

Kom ook

De 4 belangrijkste redenen:

1) U krijgt inzicht in relevante ontwikkelingen rondom vers & koelen

2) U wordt geïnspireerd door experts uit het vak

3) Neem een kijkje in de keuken van anderen: Praktijkcases & rondleiding Wageningen UR Lab

4) U krijgt volop gelegenheid om te netwerken


Het congres is opgezet voor professionals die met het koelen van vers voedsel te maken hebben:

 • Installateurs
 • Voedselproducenten met eigen bewaring
 • Voedselverwerkers met koeling
 • Koel- & vriesvervoerders
 • Bouwbedrijven & projectontwikkelaars
 • Koel & veilinghuizen
 • Kwaliteitsmanagers
 • Adviseurs

+ professionals die werkzaam zijn in de supermarkten & horeca.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.